Cum am folosit Bubble pentru a crea și dezvolta un MVP de la A la Z

În acest case-study, vă vom arăta cum utilizat Bubble pentru a crea un proof-of-concept pentru un produs digital de management al construcțiilor. Cu ajutorul soluțiilor no-code, am dezvoltat o aplicație desktop îndeajuns de capabilă pentru a atrage investitori și a oferi clienților noștri o nouă oportunitate de business. 

Despre client

Clienții noștri, două studente la MBA, din Olanda, aveau nevoie să construiască o platformă de tip SAAS, oferind servicii de management în sectorul construcțiilor. Scopul principal al acestui proiect academic era strângerea de fonduri. Proiectul lor ar permite companiilor mici și mijlocii să achiziționeze o soluție digitală de gestionare a personalului, proiectelor, inventarului, utilizatorilor și operațiunilor generale ale companiei, la un preț scăzut. Pentru a face asta, aveau nevoie de un proff of concept, care includea un landing page.

Deși inițial acest proiect făcea parte din proiectul lor academic, conceptul a arătat un mare potențial, determinându-le să să exploreze ideea de a-l extinde la o scară mai largă (adică lansarea unei aplicații pe piață). Acest lucru le-a determinat să opteze pentru o abordare no-code, care oferă avantajul dezvoltării rapide și a cheltuielilor mai mici, facilitându-le astfel obiectivul de a atrage investitori. Aici a început implicarea noastră ca experți în no-code.

Provocarea

Clientele noastre aveau nevoie de un instrument de management intern pentru industria construcțiilor (MVP la început). Ele doreau să strângă bani de la investitori pentru a testa viabilitatea platformei, iar dacă produsul arăta potenția de extindere și finanțare, acesta ar merge în etapa următoare de a oferi o soluție reală pe piață. Fiind studente la masterat, bugetul lor era limitat, așa că aveau nevoie de o soluție accesibilă și rapidă.

Soluția

Proiectul a fost conceput în principal pentru echipa de management a construcțiilor, așa că am optat pentru o versiune desktop a aplicației. Am proiectat o soluție flexibilă, astfel încât utilizatorii să aibă posibilitatea de a adăuga/elimina/edita datele organizaționale (fie furnizori, clienți, parteneri, potențiali clienți etc.), facilitând astfel creșterea afacerii. De asemenea, a fost pusă în aplicare o bază de date a utilizatorilor cu roluri specifice (constructor, supraveghetor de construcție, PM, Admin etc.), astfel încât procesele să poată fi desfășurate până la capăt fără nicio interferență. 

O altă pagină a fost creată pentru gestionarea echipamentelor, iar o pagină separată conținea toate sarcinile și prerechizitele pentru acestea. De remarcat faptul că platforma s-a concentrat pe partea de business, ceea ce înseamnă că în unele zone am folosit elemente statice și fluxuri de lucru care consumă puține resurse de încărcare, astfel încât să economisească bani, oferind totuși informațile necesare investitorilor. Pentru le ajuta și mai mult, luând în considerare faptul că sunt studente, am redus prețul și am convenit un preț fix, care să mulțumească ambele părți.

Prezentarea Aplicației

După autentificarea în pagină, utilizatorul este redirecționat spre pagina reprezentată în imaginea de mai jos.

Mai întâi, managerul se autentifică în tabloul de bord (dashboard). Aici se pot accesa datele proiectului, cronologie, meniu, lista de task-uri, proiecte recente și preferate, planificarea portofoliului, etc.

interfata aplicatie Hephix

De pe pagina principală, userul poate trece la o secțiune separată dedicată managementului de proiect, care conține toate informațiile cheie. Aici se pot adăuga/elimina/edita proiecte.

sectiune proiecte aplicatie Hephix

Aici este și locul unde pot intra mai în detaliu, pentru a verifica prezentarea generală a proiectului, starea, harta, cronologia și dependențele (prerechizitele).

sectiune date companii si furnizori Hephix

Navigând mai jos în meniu, ajungem pe pagina companiilor pentru a gestiona datele despre furnizori, parteneri, clienți etc.

sectiune adaugare date companie Hephix

Secțiunea de Feedback a fost realizată minimalist din punct de vedere funcțional, unde oamenii pot trimite feedback cu privire la proiectele lor.

sectiune de feedback Hephix

Aplicații Folosite

Proiectul a început ca o ofertă pe platorma Bubble, prin intermediul căreia ne-am conectat inițial cu clienții, așa că am lucrat cu această aplicație de la început până la sfârșit, inclusiv dezvoltarea generală, designul și arhitectura bazei de date.

Feedback-ul Developerului

Acesta a fost primul meu proiect ca dezvoltator Bubble, iar deși a fost un sprint, am învățat mult în timpul procesului. Dar sunt foarte mulțumit de cum a ieșit.

După ce proiectul a fost terminat, șeful meu mi-a spus că "De mult nu am mai văzut clienți atât de fericiți. Bravo!"

Probleme în timpul dezvoltării

Cred că aveam nevoie de puțin mai mult timp, deoarece a fost un proiect mare și a fost predat foarte repede, cu un buget mic la început. Dar la final, a ieșit bine.

Rezultate

Acest MVP acoperă toate secțiunile importante clienților: funcționalitatea minimă necesară pentru a prezenta aplicația în forma ei finală (simulează cum s-ar comporta versiunea finală dacă ar fi un produs PaaS) și un cost de dezvoltare accesibil.

Concluzie

Am livrat o soluție puternică, dar eficientă ca și cost, cu potențialul și scalabilitatea de a ajunge la un statut competitiv pe piața soluțiilor de management.

Studii de caz recente

Automatizare cu Make pentru identificarea potențialelor dispute dintre Apaleo si Booking

Sincronizare magazin online Opencart cu Avex, Oblio și Cargus

Sincronizare de produse între magazin woocommerce și Decathlon marketplace

Aplicația de servicii de curățenie ce integrează vânzări, administrare și interfață client

Consultanță în domeniul automatizării.

Automatizează. Îmbunătățește. Bucură-te de succes.

Beneficiază de o sesiune de consultanță gratuită cu experții noștri Makeitfuture.